fredag 12 december 2014

Varför hästar?

Det här har jag frågat mig själv många gånger. Varför håller jag på med den här sporten? Varför kan jag inte bara sluta och börja med något annats, som handboll eller skrinning eller något? Här är varför jag inte kommer sluta rida. Mina personliga orsaker till varför jag gör vad jag gör.

Hungern efter mera lärdom
Jag vill kunna något, jag vill vara bra på något. Och för min del, är det ridning jag kan bli bra på. Jag vet att jag inte är så otroligt duktig som ryttare, men om det är något jag kanske kan bli bra på är det hästar. Det där lät väldigt högfärdigt, men jag är seriöst inte bra på typ något. Matematiken känns inte som min sak, historia är intressant, men inget jag vill bli en guru i och lika dant är det med nästan alla ämnen i skolan. Så, hästar it is och hästar kommer det alltid vara!

Känslan man får då man lyckas
Att ha hästen precis är man vill ha den. Så den lyssnar på hjälperna och man själv i stort sätt kan bestämma var den lägger ner vänster framben och när. Har jag den känslan i ett varv på ridbanan, så har jag motivation så det räcker för ett helt år framåt. Samma sak gäller ett bra tävlings resultat och en bra kritik från t.ex. en dressyrdomare eller då tränarna ger beröm.
Även känslan av att lyckas på tävlingar är otrolig Här ärevarvet för V-NR mästerskapen i dressyr (3:a)

Styrkan under en
Har du någonsin suttit på en häst då den använder all sin kapacitet för att komma över ett hinder? Då den använder så mycket muskler som bara möjligt och hoppar ett perfekt hopp? Det får mig att fortsätta. Om jag riktigt koncentrerar mig kan jag känna styrkan av Rinja som hoppar 120 cm oxer med bra marginal. Jag känner hur hennes bakbenens muskler spänner sig och hur hon med hela sitt hjärta vill vara mig till lags. Hur hon njuter av att vara i luften, precis lika mycket som jag gör och hennes perfekta timeing med frambenen i landningen. Kan ni med känna det då ni tänker tillbaka på det perfekta språnget.

De perfekta uteritterna
Då du är ensam i skogen med din häst. Du rider i sommaren, kanske till och med barbacka. Fåglarna sjunger, solen håller på att gå ner och himlen dansar i all världens färger. Dagens värsta värmebölja håller på att försvinna och du känner en lätt vind mot dina bara armar. Hela världen är stilla och allting är bara perfekt. Det är bara du och din häst som existerar i hela världen.

Galopperna längs med stubbåkern
Känslan då din häst sträcker ut sig så mycket den kan, du sitter i lättsits och behöver bara se ner en sekund för att se frambenen skjuta ut framför den. Ögonen tåras av fartvinden och du känner själv hur hästen njuter, då manege väggarna inte ens är att tänka på.


Modet 
Då man tuggat sand men ändå bestämmer sig för att klättra upp tillbaka på häst ryggen och försöka en gång till. Över vinna sin rädsla att misslyckas och visa att man har mod nog att göra något man egentligen inte vill, men ändå är tillräckligt smart för att inte ta striden med styrka. Oftast tänker jag att jag har fallit av otaliga gånger och ännu håller jag på, varför skulle jag inte upp nu med? (Detta resulterar alltså i beslut som läkaren inte gillar, som t.ex. att rida ett dressyrprogram med bruten axel)


Tilliten
När hästen liter på dig till 100% och du liter på den. Detta är ett band som inte kan fås på något annat sätt än via ridsporten.
Tillit är något man bygger upp, så sista året med Elton, var då jag kände det ordentlige ♥

Lukten
Då man kramar om sin häst, borrar in nästan i vinterpälsen och andas in den ljuva hästlukten. Detta är det ända förutom choklad, som kan hela mitt hjärta. ♥


Det här är de saker som får mig att fortsätta sporten då allting känns skit. Vad får et att fortsätta med er hobby?

// Malin

4 kommentarer:

 1. Lyckliga du! Mamma stöttar till 100% men när du behöver 110% e jag där. Världens bästa ;)

  SvaraRadera
 2. Jätte fint skrivet, du förmedlar känslorna så bra med ditt målande språk. Härligt med stöttande föräldrar!! / Jessi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Jag gillar att skriva i berättande form och skriver med en del berättelser.

   Radera