torsdag 18 december 2014

Operation

Då det tog så länge att få in inlägget om klinik resan, så kommer operations inlägget ganska snabbt på. Men operationen är gjord och det gick troligtvis helt bra. Jag har gjort ett inlägg om vår resa upp till Tammerfors hästklinik, så här får ni ta del av vår resa. Har bara video material från första dagen, då det inte var så mycket att filma andra dagen. Har lite bilder därifrån istället.Så, vad gjorde de åt Rinja egentligen? och vad hände andra dagen?
Då vi kom till kliniken nästa dag, så tog vi ner henne till stallet. Det var halt, mörkt, Rinja var utan skor och så var det travare överallt, så allting var super farligt. En helt otrolig kombo, men vi kom ner de 300 metrarna till kliniken helskinnade. De ställde Rinja i en box och gav lugnande. Vi stod och såg på medan hon somnade in. Kan ju säga att jag var väldigt nervös, så stod och krafsade väldigt mycket på Rinja. Efter 40 minuter kom veterinären som skulle operera, även känd som ---------
Han förklarade åt oss att de inte var 100% säkra på vad de skulle hitta inne i benet och berättade alla möjligheter och vad de isåfall skulle göra. Det gick hela tiden mot värre och värre saker, så man var om möjligt ännu mer nervös då man ledde in henne till operations rummen. Vi lämnade henne där och bad personalen ringa då hon stigit upp.i väntan på lugnande
med lugnande
Jag och mamma åkte iväg och shoppa julbelysning, julklappar, hästsaker och julpapper. Då vi stod i kön till Subway ringde de och sa att Rinja hade ställt sig upp. Vi åkte iväg mot kliniken för att se en väldigt hängig Rinja. de gav oss anvisningar om hur vi skulle sköta Rinja och berättade att de var de bästa av alternativen, de stött på då de kom in i benet. Alltså har de filat bort en del av benet för att ge rum åt musklerna.

Rinja har alltså ett bandage runt vänster ben, fast operationen var ovanför knäet. På knäet har hon något de kallar för en "tampong" eller svamp. Vilket är en rulle av bandage, som man skall klämma ur några gånger om dagen. Alltså klämmer man ur blod. Jag kände hur jag blev ur, då de visade åt oss. Denna svamp är alltså fast med några stygn i benet. Vi får ta bort den om 2-3 dagar nu.
Hon skall stå i boxvila i 2 veckor, om hon hålls lugn, så får hon gå i en sjukhage, men för Iias säkerhet och för att minska risken till smuts i stygnen, så står hon inne. Efter två veckor får vi ta bort stygnen, som vi skall lägga betadin salva på efter att vi tagit bort "tampongen" och några dagar efter att vi tagit bort stygnen. Sedan kan hon börja röra på sig sakta mak igen.
Hon äter en hel del medicin, vilket gjort henne väldigt fundersam över allting vi ger henne. Morötter smakar inte mera och sockervatten är inte och smakar bra mera.


Rinjas ben a.t.m. 
De mest positiva var väl det att de meddelade att Rinja troligtvis kommer bli i fullt tävlingsskick igen och att vi efter 3 månader kan börja träna som vanligt, förutsatt att allting går som på Strömsö. Men tyvärr brukar det inte gå så för oss, så håller mig ännu pessimistisk till det hela. Vågar inte hoppas för mycket.

// Malin

3 kommentarer:

 1. Tummen upp!! Kiva att det gick bra! Jätte fascinerad av sårvården, lika som du säkert känner dig på långmattalektioner ;) / Jessi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Långmatta är ett val jag helst skulle skippat. Gillar inte bara textuppgifter och så var det typ ända sättet för mig att komma ut ur gymnasiet. Så tror tyvärr inte det går att jämföra. :)

   Radera
 2. Äsch, jag som trodde du gillade det :( / Jessi

  SvaraRadera