söndag 23 november 2014

en dag, tre hästar

Den här fredagen var väldigt nice. Jag behövde det här.
Började dagen med provskrivning; engelska och utgivning; matematik.(Detta hör inte till den nice delen direkt..) Proven gick sådär. Inte bra, men inte direkt dåligt. då jag fått mitt prov gick jag hem, böt kläder och hoppade på mopon för att köra till Jannis. Jag skulle alltså få testa Camu igen efter några månader. Senast var i somras, så det var helt intressant. Han hade nog krympt sen senast, men var ändå hög. (Han är 180 i manken, men väldigt spinkig)
Då jag skulle ta in honom, så blev han skrämd av något och stegrade ganska högt. Han fick en frambenet över grimskaftet, så blev tvungen att släppa. Inte var det ändå så farligt, då Dan gjorde det ett  par gånger under sommaren, så man blev tyvärr van.
Janni red alltså sitt sto Sally tillika (som är till salu). Camu var lite spänd och hoppade till några gånger, då Sally kom nära. Han hade tydligen inte varit på plan tillika med nån annan på en tid, fick jag veta efter passet. Men annars var han helt nice. Stor trav och galoppen kändes lite hackig. Han gick lite bakom lodlinjen (kanske då jag red med Pessoa) och var inte helt aktiv baktill. Men det är sånt man kan jobba med.Då jag ridit Camu, så började det snöa. Eller som ni ser på bilderna så snöade det redan då jag red. Men nu kom det mera snö och det var så mycket att jag inte kunde köra hem med mopo, så fick skjuts av Janni och hennes brorsa. Hemma var jag i ~1h innan Henq skickade och undra om jag ville rida bommar tillika med henne. Jag frågade Pirre om det var ok om jag gick bommar med Felix och hon tyckte det var helt ok. Hon sa nog att han hade varit ledig dagen innan och gammal hopp-ponny som han är, så kan det vara ganska samma som noll kontroll.
Henq kom och hämtade mig hemifrån lite över 4, då hon inte orkade vänta på att min mamma kunde köra mig till stallet. Vi fixade fram lite bommar och några kavaletter. Mellanrummet var för hästar, då Henq red Jojo. Har inget material från ridningen av Felix, men han hade mycket fart och for allting med hästavstånd. Förstår bra att han har tävlat 110 cm öppna klasser mot hästar med vinst.

Efter Felix, så fick jag ännu rida Nate, eller Renate som hon heter. Hon är ett sto som tävlat 145 klasser. Ägaren är samma som äger Felix. Är väldigt glad över att Pirre tycker att jag rider tillräckligt bra för att motionera Natte. Natte var alltså inte så stor om man jämför med Camu, men hon var lite rundare, då hon väntar föl och är väldigt matglad. Hennes trav var helt okej, kunde sitta ner och jobba henne ganska ordentligt. Märktes dock att hon inte var en "dressyrhäst", då hon tyckte det var jobbigt att ta med alla fötter, bogen och böja sig genom hela kroppen bara i hörnen. Man skulle ha  väldigt starka ben och hålla igång henne med sitsen, ett bra ytterstöd men tillika vara väldigt stadig, men snäll på handen. Då hon ibland försökte dra mig från sadeln var det bara att sitta ner djupare och jobba igång bakbenen mer.
Galoppen var väldigt speciell. Hon hade väldigt små rörelser med frambenen, medan bakbenen galopperade så stort så jag fick kämpa för att hållas på. det var annat med Rinja, så alla ben for lika mycket framåt och uppåt. Då gick det nästa att hållas på åtm.
Mot slutet blev även Natte mycket bättre att rida och de sista varven i trav, testade jag att öka lite längs med långsidorna.


På lördagen fick jag feedback av Pirre, då hon inte varit med då jag red Natte. Hon meddelade att Chali, som tävlar Natte och rider henne mer målmedvetet, sagt att hon varit bra att rida passet igenom nästa dag. Vilket är den bästa feed back man kan få första gången man rider någon annans häst. Vi får se om jag kanske får klättra upp på henne igen nån gång. :) 

// Malin 


3 kommentarer:

 1. Tummen upp för att du fått rida många fina hästar. Även om man startar öppna klasser med ponny så får man ju nog stegavståndet ändrat till ponnyavstånd för säkerhetensskull. Det är bara finnhästar som hamnar hoppa enligt hästavstånd i öppna klasser, men här skiljer det förstås om du har en registrerad och mätt ponnyfinnhäst. Men jo, håller med dig, Felix var nog ponnyernas ponny under sin tid. / Jessi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju klart, men han sträcker sig ganska bra, fast han är så liten. Han är ju mätt till c-ponny (144 i manken) :)

   Radera
 2. Var han såå LITEN? C-PONNY? OJ :D / Jessi

  SvaraRadera