tisdag 21 januari 2014

Att köpa häst/ponny

Jag har själv sökt häst 2 gånger. Egentligen flera om man räknar med att söka hyreshäst, men här kommer några tips eller saker att tänka på innan, medan och efter du köpt häst.

Innan du köper en häst:

1. Fundera kring din nivå som ryttare
frågan: Hur bra rider jag?
Om du ridit på ridskola i 5 år och med ridskolans ponnyn hoppat 70 cm bana, skall du se till att du köper en rutinerad lite äldre häst/ponny. Men om du ridit längre och t.ex. en hyreshäst som är lite mera krävande och klarar den bra, kan du fundera på en yngre och kanske lite "grönare" häst.

2. Vart vill du komma?
frågan: Hur långt vill jag komma inom min del-gren (om jag har nån), hur snabbt och vad är jag villig att lägga in för att komma till den nivån?
Om du vill gå snabbt upp i klasserna och börja tävla direkt, så är en äldre häst det bättre valet igen. Om du däremot vill "få en häst enligt din stil" och har tid, kunnighet och en bra tränare så passar en yngre häst bättre. en har mindre "ovanor", men man måste vara varsam med ur man lär hästen.

3. Pengar och tid
Frågan: Har jag pengar till boxplats, veterinär, skoning m.m. samt tid att ta hand om och rida min ommande häst/ponny?
Om man ens lite blir och tveka på denna punkt, bör man fundera om. Det är dyrt att ha en häst och den kräver massor av tid.

Medan du köper häst:

4. Den perfekta hästen.
frågan: Hurdan är den perfekta hästen för mig?
Vill du ha en valack, en hingst eller ett sto. En valack är lättare att få med på noterna än ett sto. Stona kan lätt bli bitchiga och bara dra sin egen väg och kräver därför en lite "tuffare" ryttare med nerver av svål. MAn måste även fråga sig om man vill ha en lugn och snäll eller en spänstig och het häst. Vilken passar din ridstil bäst?

5. pris och kvalité
frågan: Vad är jag redo att betala för min drömhäst, och vad är den verkligen värd.
Hästar är inte billiga djur och om du söker efter en 120 hoppande, 10 årig ponny valack som inte tvekar på någonting och är 100% frisk, får du se till att räkna med en bra bit över 15.000 euro. Men om du vill ha en häst att rida ut i skogen med och kanske starta någon bomklass någon gång, så kan du bra hitta en häst för 3.000 euro eller liknande. Om du är osäker på vad din drömhäst är värld, kan du alltid fråga din tränare eller ridlärare om hjälp.

6. Hästen
Frågan: Är hästen den ägaren säger att den är?
Kolla upp information om hästen. Se efter att hästen är registrerad, vaccinerad, chippad och att säljaren verkligen äger hästen (ej stöldgods). Det är även bra att kolla upp den gamla ägarens ekonomi-historia och häst historia.

7. Avtalet.
Frågan: Vad skriver jag på?
Då du köper en häst finns det oftast ett avtal. Se till att kolla avtalet noggrant. Det kan t.ex. finna gömt att ponnyn/hästens gamla ägare inte tar tillbaka ponnyn/hästen om den visar sig ha något fel. Eller att de kan ta tillbaka ponnyn efter 1 månad om de vill.

8. Säljaren
Frågan: Vem köper jag min ponny/häst av?
Kolla vem som säljer och varför. Du vill inte köpa en stulen häst..

9. Vilken är för mig
frågan: Vilken häst er den absolut rätta för mig?
Här gäller det alltså att matcha sin drömhäst med vad man själv klarar av. Då du provar hästar kan det vara bra att ha en tränare med som känner dig och vet vad du klarar av. Tränare brukar även se bättre hästens potential och kan säga om det är "din häst". Kom även ihåg att vara kritisk även mot de sötaste hästarna!

Efter du köpt en häst

10. Veterinär koll
Frågan: Hurdan är min häst som frisk och just nu?
Det är att rekommendera att man veterinär granskar de hästar/ponnyn man funderar på att köpa, så man inte får några överraskningar, då hästen/ponnyn står på hemma planen. Jag rekommenderar även att man låter en veterinär kolla genom hästen då den kommit hem till en. Så man vet saker som normal temperatur, blodgrupp, hemoglobin osv. Saker som varierar från häst till häst. Detta kan även vara bra om du köper en häst utomlands ifrån. Då är risken större för resfeber. Det kan även vara roligt att ta foton och videon på hästen då den kom och jämföra med bilderna och videorna efter t.ex. 1 år.

11. Träning och samarbete.
Frågan: Hur går jag framåt härifrån?
För att komma igång med sin häst/ponny, är det ganska viktigt att man rider för en tränare. Tränaren kan hjälpa dig rida hästen på ett bättre sätt och hjälpa dig uppnå dina mål. Det räcker ju inte med en bra ponny/häst för att komma fram inom ridsporten. Personen mellan sadeln och hjälmen måste nog utvecklas med.

Här var en grundläggande hjälp-på-traven lista då det gäller att köpa häst/ponny.
Jag har säkert lämnat bort något som du tycker är otroligt viktigt att ta med. Lämna då en kommentar här nere och förklara varför du tycker det är så viktigt!

Hälsningar från Malin och Rinja


1 kommentar: