fredag 7 mars 2014

Ta emot utmaningar - ett sätt att utvecklas

Jag börjar bli lite trött på alla de här utmaningarna som finns å facebook, instagram och bloggar. (Tur så har jag bara blivit utmanad via facebook hittills.)
Men då man en gång talar om utmaningar, kanske man skulle kunna gå lite djupare in på det.

Utmaningar i sig är ganska bra för att utvecklas. Det behöver inte vara så stora saker. Det räcker med att man utmanar sig själv att hoppa ett hinder eller redan en lite upphöjd bom, om man är hopprädd, eller rida utan sadel om man är rädd för att falla av. Ingen har sagt att den ända utmaning som finns är om man hoppar en 110 cm bana utan sadel, eller rider ett grand prix dressyrprogram fel väg. Utmaningar kan vara små och omärkbara, det viktiga är bara att man vill och vågar utmana sig själv.

Jag själv kan berätta att jag ät livrädd för höga hinder. Jag har flera gånger tvekat då jag kommer till ett hinder, men jag fortsätter, för jag älskar den pirrande känslan jag får i magen då jag och Rinja flyger över en 115 cm oxer och inte ens snuddar en bom. Jag älskar känslan efter att Rinja bråkat och jag får henne under kontroll igen. Det får mig att känna mig duktig på det jag gör och har en viss effekt som morot för att vilja utmana mig själv på större saker.

De flesta jag träffat han ansätt mig som lite galen då det kommer till saker med hästar. Jag kan inte säga att jag inte är rädd, men jag försöker gömma det så gått det går. Som ett exempel har jag alltid hoppat upp ponnyn som kastat av andra, eller testat vad en ponny vars ägare säger att den är knäpp i skogen egentligen gör. Då är det bra att ha en person som håller en lite tillbaka och säger att "Hallo vad håller du rikit på med?" och får en att inse igen att man inte är odödlig.

Senast det här hände var då jag föreslog åt mamma att jag skulle rida Rinja barbacka. Jag har gjort det en gång tidigare, men det slutade med att vi bockade i ett hörn. Tur hölls jag på, men jag skulle vilja försöka igen nu när hon ändå blivit så mycket smartare.

För att avsluta mitt inlägg om utmaningar har jag gjort min egen lista över saker jag vill ha gjort före nyår det här året.

Min lista:
- rida Rinja utan sadel
- rida en gång helt ensam ut i skogen med Rinja
- rida bommar/kavaletter på ridplanen med Rinja (Senast vi gjorde det var vi överallt tillika)
- Starta en hopptävling med bra resultat.

Listan blev kort, men jag har ju bara ett år på mig att få det gjort, den kanske t.o.m blir längre med tiden.
Hoppas ni kommer på några utmaningar åt et själva, ni får gärna dela med er av dem i kommentarerna nedan. :)

// Malin och Rinja

2 kommentarer:

 1. Den enda utmaningen som jag har för tillfället är att igen våga hoppa 60-70cm hinder inkludevist att hoppa en oxer :)
  Föll av för någå år sen ganska så rejält och slog ryggen ganska hårt så jag har nån nervfel i ryggen nuförtiden... Och det var en oxer min första gång en oxer och efter det har jag inte vågat hoppa dem :/ Men har det på listan att våga hoppa oxer igen hellst inom detta år :)

  Men jätte kiva inlägg o annars o jätte kiva blogg du har :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra utmaning. :) tack! :)

   Radera