måndag 18 augusti 2014

träningar i Wist, bröllop och tandläkare

Nu har jag mycket att berätta om. På torsdagen den 14.8 var jag med Rinja till Wist för att rida för min förra tränare, som tränade mig och Monny, samt föreslog och var med då jag provred Elton. Jag red alltså för Jenni Säynäjärvi, som kom upp från Schweiz där hon just nu är och rider och jobbar. Rinja var helt super den här dagen, fast vattenpölarna på planen var super farliga och det var väldigt spänt att se hästar bredvid ridplanen.

Vår lektion började med att jag red fritt omkring på planen i lätt trav, gjorde några övergånger från trav till galopp och tillbaka till trav för att sedan bli i galopp och jobba med lite tempoväxlingar. Då jag hade henne helt bra mellan hand och skänkel sa Jenni att jag skulle testa lite omvänd galopp och byten. Rinja kan inte helt byten utan bom ännu och vi har bara en gång testat på omvänd galopp, men hon skötte sig riktigt bra. Hon bytte inte, men jag fick henne att hålla omvänd galopp ett halvt varv och var super nöjd med henne då. Detta var alltså vänster galopp, hon var inte helt lika bra i höger galoppen, men jag nöjde mig med 1/4 varv där. Då både jag och Henku (som btw var med) hade så svårt att byta galopp så lade Jenni fram en bom åt oss att byta på. Rinja gjorde det helt super snyggt, men Jojo hade lite problem, så de fick privat undervisning, medan jag skrittade lite med Rinja och tittade på skottkärror och vattenpölar, samt långvattnet som hängde på tork över staketet.

Då Jenni var klar med Henku tog hon mig på en cirkel för att hoppa ett hinder med bom förre. Jag kom det först i trav och sedan galopp. Rinja kändes helt bra, inte lika stark som tidigare. Jenni poängterade att jag skulle sitta lugnt före hindret, inte göra för mycket, men ändå inte sluta rida. Då vi var klara var det Henkus tur och då blev det en liten skritt paus igen. Jenni gav då till uppgift åt mig att komma på en 10 hinders bana, som jag sedan skulle hoppa, då Henku var klar.

Banan gick helt bra, och till slut skulle jag komma en "omhoppnings bana" med lite spurter och kortare vägar.
Video från träningen finns här nedan:Jenni hade 5 saker hon sa till mig hela tiden:

1. Kom ihåg att du kan rida
2. Bestäm dig och håll dig till din plan
3. se vart du vänder och rider
4. vänd inte på hindret

Jenni´s 5 visdomar:

1. Du behöver inte så mycket utrymme, jobba på mindre delar av planen och använd dig av kombinationen för galopp ombyten
2. bli inte irriterad då det inte går, gör något annat imellan och testa sedan igen
3. Grunderna är det jobbigaste som du hela tiden måste gå tillbaka till, men det är det som gör ridningen bättre
4. Ha tålamod, vänta, vänta och ha tålamod
5. Bli inte och strida med henne (Rinja) sätt dig runt och slut handen, så ger hon efter.

Bröllop

En annan intressant sak som har hänt, är att min kusin har gift sig. På lördagen var vi på bröllop och det var helt super kul! Maten var helt underbar, musiken var absolut bäst, mycket bra schack, öppen bar (för dom som var 18, jag är ännu bara 17..) och helt otroligt nice program. 
Det ändå som drog ner stämningen var, då stallsägaren ringde och berättade att Rinja inte åt, eller att hon åt konstigt. Hon typ spottade ut hälften av det hon hade i munnen. Alltså fick mamma ringa runt och försöka få tag på veterinär. Då hon fick tag på veterinären, sa den att Rinja säkert bara har några piggar i tänderna eller något att hon kommer på måndag, men mamma fick henne övertalad att komma idag. Vem vet, kanske man sku ha hittat Rinja med kolik anfall nästa morgon, om hon inte får ätet ordentligt. Då veterinären kom dit kunde de konstatera att hon hade piggar, ganska många med. De filade ner tänderna och senare på kvällen åt Rinja som vanligt igen, efter att drogerna alltså lagt sig. Tur så har man så bra typ i stallet, att fast man är på fest, så fixar de ens häst om det är något. Det skulle aldrig har funkat om vi skulle ha henne i ett stall där ägaren bara skulle ringa och berätta att hon har något, men meddela att vi får fixa det själv. Tack ännu en gång hjärtligt för hjälpen alla, ni vet vem ni är! :) 

Dagen efter bröllop...

Dagen efter bröllop kan man ju säga att är en dag för sig. Pappa ligger i vågrätt läge nästan hela dagen, mamma far omkring och fixar allting som inte blev gjort dagen innan och lillebror sover.. typ.. Själv var jag så trött så jag orkade inte göra så mycket, men för pigg för att sova. Jag gjorde mina något tafatta försök att glömma pappas konstiga diskussioner med taxichaffören dagen innan, men kan väll vara tacksam för att jag inte har det yrket och kommer hoppeligen aldrig jobba som det häller.. 
Då jag tröttnade på min bok tog jag och fixade ihop en lite inspirations video åt mig själv. Här är den. Vissa av er kanske känner igen kommentarerna, men ni som inte; det är saker folk sagt åt mig om Rinja på bloggen, fb och face2face. Ha det bra!
// Malin och Rinja
Shiiiet, vi kom nära.. 

1 kommentar:

  1. Det där vänta låter bekant. Sanna säger samma åt mig. Rid men vänta! :) hindret kommer till dig!
    /heidi

    SvaraRadera